De koffieplant

De koffieplant


Er bestaan heel wat verschillende soorten koffieplanten. Slechts twee soorten (arabica en robusta) worden gecomercialiseerd. Van elk van beide soorten bestaan variaties door natuurlijke processen of manipulatie. De plant groeit tot 8 à 10 meter hoog. Om de pluk gemakkelijker te laten verlopen, worden de planten echter gesnoeid tot ongeveer 2 meter hoogte. Een koffieplant draagt gedurende een korte periode (2 à 3 dagen) witte bloemen.


De vrucht die voortkomt uit de koffieplant is de koffiebes. Deze bes evolueert van een groene kleur (onrijp) naar een gele en tenslotte naar een dieprode kleur (rijp). Het is van uiterst belang om de bessen net genoeg te laten rijpen. Té rijpe bessen smaken immers muf en onaangenaam. Onrijpe bessen smaken dan weer scherp en zurig.

Arabica plant


De Arabica groeit tot 8 à 10 meter hoog. De planten groeien op hoogtes van 900 tot 2000 meter boven zeespiegel. Het telen van arabicaplanten is geen gemakkelijke opgave, door de steile hellingen en de hoogte waarop ze moeten worden verwerkt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat arabica bonen van betere kwaliteit zijn en een hogere marktwaarde hebben dan de robusta.


De arabica plant moet zoveel mogelijk tijd krijgen om te rijpen. Op die manier kunnen ze hun smaak optimaal ontwikkelen. Hoe hoger de plantage, hoe lager de temperatuur en hoe meer de vrucht tijd krijgt om zijn smaak te optimaliseren. Het is dus de hoogte waarop de arabica plant groeit die gaat bepalen welke specifieke smaak de boon zal bevatten. Als gevolg bestaan er heel wat arabica bonen met een verschillende smaak. Deze bonen worden dan ook nog eens manipulatief met elkaar vermengd om een nieuwe smaak te ontwikelen.


Het grootste verschil tussen de arabica en de robusta boon kan je vinden in de zaden zelf. Het zaad van Arabica is platter en langwerpiger. De groene boon heeft een blauwe tint weer en de groef die aan de platte kant van de boon terug te vinden is toont een kromme lijn.


Arabica bonen bevatten 1 tot 1,7 % cafeïne. Dit is een stuk minder dan de robasta (tot 4,5%). Ze bevat ook minder chlorogeenzuur waardoor de koffie geen negatief effect zal hebben op de spijsvertering. Arabica bonen worden beschouwd als zoet, mild en aromatisch. Ze zijn bovendien licht verteerbaar.robusta vs arabica

Robusta plant


De robusta plant groeit iets minder hoog dan de arabica, nl. tot 6-8 meter hoogte. Robusta is een 'stevige' boon die groeit vanaf zeespiegelniveau. Deze gebieden zijn veel vochtiger en warmer dan de plaatsen waar arabica bonen zich ontwikkelen. Omdat de plant zichzelf op die hoogte moet gaan beschermen tegen de hitte, ziektes en andere natuurlijke vijanden krijgt ze een compleet andere structuur, samenstelling en smaak dan de arabica boon. De robusta plant genereerd een zelfverdedigingsmechanisme. Dit kennen wij als de stof cafeïne.


Het zaad van de robusta is boller, minder langwerpig en de kleur groen neigt eerder naar bruin, grijs. De kromming in de groef aan de platte kant van de boon is niet terug te vinden bij de robusta, de groef toont een rechte lijn.


Ook in chemishe samenstelling zijn er verschillen op te merken. Robusta bevat 2 tot 4,5% cafeïne. Ze bevat ook meer chlorogeenzuur. Deze stof kan problemen met de spijsvertering veroorzaken.


Robusta heeft een harde, bitter smaak. Om die reden wordt ze niet frequent puur geproduceerd maar in melanges verwerkt. Robusta zorgt voor power en een sterke eenzijdige smaak. De smaak wordt eveneens vaak als bitter en zwaar beschouwd.


De koffiebes


Een rijpe koffiebes is dieprood van kleur, heeft een harde schil waaronder zich het vruchtvlees bevindt. In het binnenste van de bolvormige bes liggen de zaden, de koffiebonen. Meestal zijn er twee koffiebonen aanwezig binnen één koffiebes. De zaden worden beschermd door een witte wand, de hoornschil. De zaden hebben een bolle kant en een vlakke kant. Beide zaden zitten met de vlakke kant tegen elkaar in de kern van de koffiebes. rond elk zaadje zit een extra laag bescherming, het zilvervlies.


Het succes van de bloei van de koffieplant is afhankelijk van de vochtigheidsgraad. Ze beginnen te groeien twee weken na regenval. Regent het niet, zullen de planten minder frequent groeien en gaat de prijs fors stijgen.


De arabica heeft 9-11 maanden nodig om te rijpen. De robusta 6-8 maanden. Als het verschillende keren regent binnen deze periode zullen er zich dus rijpe en onrijpe bessen aan dezelfde plant hebben ontwikkeld. De vochtigeidsgraad is eveneens bepalend voor het kiezen van de methode voor het oogsten.


// Nieuwpoortsesteenweg 288 - 8400 Oostende   //   Tel. +32499 61 63 55  +32496 91 45 57 //  info@aroma-koffie.be // BTW: 0832 418 564 //