Oogsten en verwerken

Oogsten van de bessen


Er zijn drie manieren om de vruchten van de koffieplant te plukken: picking, stripping en de mechanische methode. Door de manier van plukken kiest de teler al voor een stuk de kwaliteit van zijn koffie.


Bij de manuele pluk worden de plantages om de paar weken rij per rij afgelopen om op zoek te gaan naar de dieprode bessen. Bij deze methode plukt men met de hand de rijpe bessen van de takken en laat men de groene bessen verder rijpen. Deze methode kost uiteraard heel wat mankracht. Ze wordt dan ook voornamelijk toegepast bij de meest kwaliteitsvolle bessen (arabica).


Een tweede methode is de stripping methode. Dit kan worden toegepast in de landen waar de neerslag periodiek valt. Een periodieke neerslag betekent dat de bessen aan één plant ongeveer even lang de tijd kregen om te rijpen. Stripping betekent het afritsen van de bessen in één beweging. Alle, maar ook de onrijpe bessen komen in netten op de grond terecht. Jammergenoeg komen de bessen op de grond in contact met bacterieën en vuil waardoor het vruchtvlees beschadigd kan worden. Om die reden worden bessen indien mogelijk met netten opgevangen boven de grond.


Bij de derde methode maakt men gebruik van machines. Door borstels aan de machines worden de vruchten van de planten gerukt. Bij deze methode beschadigd men eveneens de koffieplanten door de ruwe aanpak. De bessen worden opgevangen samen met heel wat bladeren en overtollig vuil. Ook hier worden onrijpe en rijpe bessen niet onderscheiden waardoor de smaak (indien de bessen later niet meer worden gesorteerd) wordt aangetast.

Verwerking van de bonen


Na het plukken worden de koffiebonen verwerkt. Ook dit kan op verscheidene manieren gebeuren. De verschillende manieren zorgen opnieuw voor een variërend smaakpatroon.

 

De OIB (Oost Indische Bereiding) of droogmethode is de eerst mogelijke manier van verwerking. De bonen worden op droogtafels of dorsvloeren uitgestrooid. gedurende 20 dagen drogen de koffiebessen uit tot er maximum 11% vocht aanwezig is in de vrucht. Deze methode van verwerking is dus enkel mogelijk in hele droge gebieden. Ze zorgt voor een zoete smaak.


Wanneer de bonen zijn gedroogd worden ze door een pelmachine gehaald waardoor de buitenste schil barst en het hoornvlies verwijderd wordt. Zo komen de bonen vrij. Eens de bonen vrij zijn worden ze ingedeeld naar soort en grootte.

De tweede manier van verwerking is de natte behandeling. Meestal toegepast bij bessen die door de telers handgeplukt werden omdat deze bessen minder verschillen in grootte en rijpheid. De bonen worden vervolgens door machines gehaald die de bessen pulpen. Ze worden gedurende een paar dagen in bassins gewassen en ondergedompeld. Op die manier wordt het vruchtvlees verwijderd. Tijdens deze frementatie is het mogelijk om rijpe en onrijpe bessen van elkaar te scheiden. Minder rijpe bonen zullen bij het wassen immers aan het oppervlak komen drijven.


Bij deze behandeling worden ook chemische reacties op gang gebracht om smaak en aroma aan de bonen toe te voegen. Er is dus wel degelijk een verschil in smaak tussen gewassen bonen en gedroogde bonen.


Daarna worden de bonen opnieuw gedroogd om tot export over te kunnen gaan. Bij de natte methode wordt eerst het hoornvlies nog machinaal verwijderd.  Bij bonen verwerkt d.m.v. de natte methode krijgen we een cleane en zuivere smaak.

Invoer


Groene koffie blijft langer vers dan gebrande koffie. Daarom worden alle koffiebonen ongebrand verpakt in jute zakken van 60 kilo over de hele wereld verdeeld door de koffieproducerende landen.

// Nieuwpoortsesteenweg 288 - 8400 Oostende   //   Tel. +32499 61 63 55  +32496 91 45 57 //  info@aroma-koffie.be // BTW: 0832 418 564 //