Brandingsproces

Het roosteren van koffie


Door de koffie te branden krijgen de bonen hun unieke smaak, geur, kleur en vorm. De groene bonen van verschillende origines worden met elkaar vermengd om tot onze specifieke melange te komen. Er zijn dus oneindig veel koffiesmaken te creëren door groene bonen van verschillende origine, grootte, rijpheid, plukmethode, verwerkingsmethode, enz. met elkaar te vermengen. Wij kiezen voor één melange die zorgt voor de enige optimale smaak van aroma-koffie.


In alle te doorlopen processen is het brandingsproces wel de belangrijkste stap. De machines waarin de koffie wordt gebrand bezitten grote cilinders die draaien tegen een hoge temperatuur. Het duurt maar enkele minuten vooraleer de groene bonen 20% van hun gewicht verliezen door de verdamping binnen deze machines. Tijdens het branden worden de bonen ook 60% groter. De opzwelling is te wijten aan de druk van koolzuurgas en de vele aromatische stoffen die in de cellen ontstaan. Wanneer de temperatuur boven de 230° gaat stijgen, ontploffen de bonen.

In het brandingsproces ontstaat een omkering bij het bereiken van 150°. Onder de 150° zijn de chemische reacties in de bonen endotherm. Dit betekent dat de warmte door de bonen wordt opgenomen. Bij het bereiken van 150° schakelt dit systeem om, krijgen we een exotherme werking waarbij de bonen warmte beginnen afgeven. Eens dit proces bereikt wordt stijgt de tempertuur binnen de brander zeer snel. De kunst van de meester koffiebrander bestaat erin een toeziend oog te houden op elke branding, de temperaturen goed in de gaten te houden en te kijken op de bonen de juiste kleurschakering aannemen.


Als de gewenste temperatuur is bereikt en de juiste kleur is bekomen, dreigt een gevaar voor verbranding. Om dit te voorkomen moeten de bonen worden afgekoeld d.m.v. een sproeisysteem of d.m.v. een luchtkoelingssysteem. Het sproeisysteem werkt het snelst maar opgelet, koffiebonen zijn gevoelig voor absorbatie. De bonen gaan zwaarder wegen en blijven minder lang vers. Ook de aromatische stoffen zullen snel verdwijnen door de verdamping. Koeling met water verlaagd met andere woorden het rendement.

Onze brandingsprocedure


Wij, in Aroma-koffie passen één rechtlijning brandingsproces toe. Wij geloven in één melange, één smaak, één brandingsproces, één merk voor een optimale kwaliteit. Wij branden artisanaal in hoeveelheden van 20kg. Onze bonen worden gebrand onder het toeziend oog van onze koffiemeesters. Wij gebruiken geen sproeimethodes om de bonen af te koelen. Na het brandingsproces worden de bonen in een luchtkoelsysteem geplaatst waarin zij uitgebreid de tijd krijgen om af te koelen. Hierbij behouden zij optimaal alle natuurlijk aromaten die zij ontwikkeld hebben gedurende het volledige proces (van plant tot gebrande koffieboon).


Benieuwd naar het resultaat? Proef en oordeel zelf!

// Nieuwpoortsesteenweg 288 - 8400 Oostende   //   Tel. +32499 61 63 55  +32496 91 45 57 //  info@aroma-koffie.be // BTW: 0832 418 564 //